МИСИОНИС

Мисионис е автентичен паметник на ранновизантийската (V-VІІ в.) и средновековната (ІХ-ХІV в.) българска култура, град с ключова роля в търговията между България и Визнтия. Той е с важно значение за отбраната на средновековните български столици Велики Преслав и Велико Търново. Местна легенда свързва мястото с победата на българския хан Крум над византийския император Никифор. Мощните укрепления с кули обграждат над 120 декара площ, руините на 4 християнски храма, жилищни, търговски и представителни сгради. През ХІІ в. арабският пътешественик Ал Идриси го описва като “…голям, многолюден, цветущ град”. В годините на своят разцвет градът е прочут търговски и християнски духовен център разпрострян на над 700 декара. В края на ХІV век крепостта е разрушена и градът е безмилостно ограбен и опожарен от османските завоеватели.


Ески Джумая

Продължителят на древния Мисионис - Ески Джумая, наследява хилядолетният град-крепост. Под това име градът за пръв път се споменава през 1573 г. От 1658 г. вече е административен център, а от средата на 18 век градът се превръща важен стопански център на Дунавския вилает. По това време се заселват много българи, които дават тласък на културния и икономически подем. Развиват се занаятите и търговията През 1851 г. е построена първата църква “Успение на Пресветия Богородици”. Откритото в края на 18 век килийно училище, през 1846 г е преобразувано в светско. За него през 1863 г. е построена нова сграда, където е учителствал Петко Рачов Славейков. Старият български квартал „Вароша“ грее с многоцветните фасади на фамилните къщи на заможните търговци и занаятчии. След Освобождението градът е преименуван на Търговище.

ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО

Живописната местност „Парка“ и гористите склонове на предбалкана обгръщат като зелена огърлица от изток, за­пад и юг град Търговище. Над 30 защитени местности, паркове и природни феномени са скъпоценностите в тази огърлица - Игликина поляна с естествено находище на лечебна иглика и местността Сивирджи баир, изпъстрена с червените и жълти камбанки на изчезващия вид Урумо­во лале, вековните дъбови гори по склоновете на „Петка балкан“ и „Идризова кория“, природните феномени „Белия кон“ и „Водопада“. Дервентската пещера с най - богатата колония прилепи в България, пещерите „Марина дупка“, „Орлова дупка“, прохода „Боаза“ и още десетки забележи­телности в околностите на града привличат любителите на природата. Туристическият информационен център и че­тири екопътеки изградени в последните години по евро­пейски проекти, правят достъпа до тях лесен и приятен.

Туристическа информация

Търговище посреща своите посетители с гостоприемството на възрожденските български градове. Много от ресторантите и механите са разположени в стари градски къщи с камини и с лозница на двора. Там се предлагат вкусна местна кухня и прочутите търговищенски вина. Своите гости очакват седем хотела в централната част на града. В местността “Парка” се намират модерните хотелски комплекси “Белия кон” и “Рай”. които разполагат с условия за спорт и отдих сред природата В близост се намират хотел “Панорама” и хижа “Младост”, многобройни къщи за гости и вили за селски туризъм.